Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, la Digi24, că activarea planului de apărare chimică, nucleară şi biologică a fost activat în cadrul NATO pentru ca atât țările aliate cât și Ucraina să fie pregătite, deși nu există o amenințare iminentă, pentru un atac cu astfel de arme.
Întrebat ce se va schimba odată cu activarea planului „NCBR” în cadrul NATO, Mircea Geoană a răspuns: „Decizia NATO de a avea capabilități pentru acest tip de pericole – nuclear, chimic, biologic radiologic a fost luată la summitul de la Praga din 2002, când România a fost invitată la NATO. Acest lucru nu este nimic nou pentru NATO”.
„Este o componentă, este un domeniu în care noi suntem pregătiți și în care recent, datorită războiului din Ucraina am decis să mergem la un nivel mai înalt și de aceea ce facem acum pentru țările NATO și pentru Ucraina este să fim pregătiți pentru o eventualitate pe care nu o vedem a fi iminentă de utilizare a acestor arme”, a declarat Mircea Geoană, la Digi24.
El a precizat că o astfel de măsură are ca rol descurajarea Rusiei de a folosi astfel de arme în războiul din Ucraina.
„NATO este o alianță defensivă și anticipativă, nu avem cum să nu luăm astfel de măsuri. Deci într-un fel, cea mai bună posibilitate de a descuraja este de a fi pregătit pentru orice eventualitate”, a afirmat el.